Gerçek zeytinyağı nasıl anlaşılır?


Yemek yaparken kullandığımız yağlardan en sağlıklısı tabi ki zeytinyağı. Zeytinin tadını ve kokusunu yemeklerinize taşıyan zeytinyağı kolestrolü dengeler, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır, karaciğeri korur ve tüm bu yararlarının yanı sıra sarmalara, sebze yemeklerine ve salatalara eşsiz bir lezzet katar.

Ama maalesef bazı gıdalarda olduğu gibi zeytinyağının da sahteleri üretiliyor ve bu durum sağlığımızı tehdit ediyor. Ancak evde yapabileceğiniz basit denemelerle zeytinyağının gerçek mi sahte mi olduğu konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Gerçek zeytinyağını nasıl anlarız?

Yemeklerinize, salatalarınıza kullanacağınız zeytinyağının gerçek mi sahte mi olduğunu aşağıdaki basit testlerle deneyimleyebilirsiniz.

Zeytinyağı dondurucuda tamamen donup kristalleşiyorsa gerçektir.

Gerçek zeytinyağı 0-6 derece arasında donar ve kristalleşir. Bunun için bir bardağa zeytinyağı koyun ve dondurucunuza atın, yarım saat sonra da çıkarın. Eğer bardaktaki zeytinyağının her noktası homojen şekilde donduysa gerçektir; ama bir kısmı donup bir kısmı sıvı olarak kaldıysa aldığınız zeytinyağı sahte olabilir.

Zeytinyağı suyun üzerinde kalıyorsa gerçektir.

Bir bardak ılık suyun içine çok az miktarda zeytinyağı ekleyin. Eğer zeytinyağı suyun üzerinde kalıp baloncuklar çıkarıyorsa gerçektir; sahte ise zeytinyağı suyun yüzeyinde bir süre hiç baloncuk çıkarmadan yuvarlak şekilde kalacak, ardından da suya karışacaktır.

Genzinizi yakıyorsa gerçektir.

Bir çay kaşığıyla zeytinyağının tadına bakmanız bile onun gerçek olup olmadığını anlamanın en kolay yollarından biri. Çünkü gerçek zeytinyağı genzinizi yakar. Diğer bir ifadeyle hakiki, gerçek zeytinyağı içindeki asit oranına göre boğazınızda yanma hissi bırakır ve bu his midenize kadar inmez.

Zeytinyağından meyvemsi kokular alıyorsanız gerçektir.

Zeytinyağını kokladığınızda meyvemsi bir koku almalısınız; diğer bir ifadeyle zeytin kokusu baskın olmalı. Sahte zeytinyağlarında ise baskın olan koku boya kokusuna benzerdir ve bu onun oksitlendiğini gösterir. Bu tür yağlardan uzak durmakta fayda var.