Yaz Aylarında Beslenmenizi İyileştirmenin 7 Basit Yolu


Yaz ayını sağlıklı geçirmek hem kişisel hem de iş hayatımızın bir parçası olmalıdır. İşte beslenmeye odaklanmanızı ve sıcak havalardan kurtulmanızı sağlayacak bazı ipuçları.

Pandemi, büyük ölçüde evde fitness, sağlıklı beslenme ve dijital zindeliğin yükselişini hızlandırdı. Ülkemizde yaz ortasına girerken, birçok vatandaşımız dinlenmek, gevşemek ve sosyal hayat için zaman ayırma konusunda daha rahat bir tutum sergiliyor. Bu rahat tavır sürdükçe, birçoğu beslenmenin fiziksel sağlık üzerindeki önemine olan ilgiyi de kaybedecek. Yaz mevsiminde sağlığınızı ve beslenmenizi kontrol altında tutmanın önemine, zorluklara ve beslenmeyi iyileştirmeye yönelik faydalı ipuçlarına geçelim.

Yaz Aylarında Beslenme ve Sağlık

Yaz mevsiminde beslenme ve sağlığa odaklanmak, fiziksel hedeflerinize ulaşmaktan daha fazlasıdır. Yapılan bir çalışma ile bir kişinin yiyecek alımının ısıdan etkilenebileceğini gösteriyor. İnsanlar havalar daha sıcak olduğunda genellikle daha az yer. Bu, istenmeyen kilolardan kurtulmaya yardımcı olsa da vücut ısıya maruz kaldığında enerji kaybını telafi etmek için gıda alımını azaltmak sağlıklı bir şekilde yapılmalıdır. 

Buna karşılık, insanlar soğuk mevsimde daha fazla yeme eğilimindedir. Bunun olası bir açıklaması, ışığın etkisi ve açlığı nasıl tetikleyebileceğidir. Vücudumuz kış aylarında daha az ışığa maruz kalır, enerji depolamak ve hayatta kalmayı sağlamak için yemek yemeye yöneliriz. Tam tersine yaz aylarında, ışığın bol olduğu zamanlarda yemek yeme isteğimiz daha azdır. 

Sağlıklı bir beslenme planıyla iyi beslenmek, kilo vermenin ve sağlığın anahtarı olmaya devam etmekte. Birçokları için yaz sağlığı, düzenli egzersiz yaparak formda kalmak anlamına gelir. Amerika Utah Üniversitesi Beslenme Kliniği’nde Beslenme Biyokimyacısı Shan M. Talbott'a göre; “Egzersiz genel sağlığa sadece %25 katkıda bulunuyor. Egzersiz yapanlar yaklaşık 21 haftada sadece altı kilo kaybediyor. Kalorileri kesmek, onları yakmaktan çok daha kolay.”

Yaz Aylarında Beslenmeyi Geliştirmek İçin İpuçları

1. Porsiyonlarınızı Kontrol Edin

Sağlıklı bir diyet uygulamak, en sevdiğiniz yiyecekleri tabaktan tamamen çıkarmanız gerektiği anlamına gelmez.  Aşırıya kaçmayın; uygun porsiyon boyutuna sadık kalın. Bu uygulama, vücudunuzu daha küçük bir porsiyonla tatmin olacak şekilde eğitmenin iyi bir yoludur. 

2. Sağlıklı Bir Tabağı Hedefleyin

Sağlıklı bir tabak yeme planı izlemeyi deneyin. Protein, karbonhidrat, yağ, meyve ve sebze tüketimini dengeleyin. İdeal olarak, tabağın %50'sinde meyve ve sebze olmalı ve kalan yarısında ise süt, protein ve tahıl çeşitleri olmalıdır. 

3. Kafein Alımınızı Kontrol Edin

Artan kafein tüketimi dehidrasyon riskini artırabilir. Kafein, sık idrara çıkmaya neden olabilen hafif bir idrar söktürücü etkiye sahiptir. Baş ağrısına da neden olabilen dehidrasyon riskini azaltmak için kafein alımını günde bir veya iki fincanla sınırlamaya çalışın. 

4. Serin ve Sağlıklı Yemekleri Tercih Edin

Sıcaklık yüksek olduğunda, şekerli içeceklere ve gıda maddelerine ulaşmak cazip gelebilir. Bu şekerli ürünler yeniden enerji kazanmaya yardımcı olabilirken, besin değerleri yüksek değildir. Su veya taze meyve suları içmek en iyisidir. Sağlıklı bir soğuma için, farklı meyveleri karıştırmayı deneyin ve canlandırıcı bir smoothie yapmak için blenderden geçirin. 

5. Son Moda Diyetlerden Kaçının

Farklı diyetler denemek cazip gelebilir, ancak önce araştırmanızı yapın. Diyetin olası artılarını ve eksilerini araştırın. Mümkünse, vücut ve kişinin genel sağlığı üzerindeki etkileri hakkında daha iyi bilgi sahibi olmak için bir diyetisyen veya beslenme uzmanına danışın. 

6. Düzenli Olarak Yiyin

Öğün atlamak, aralıklı oruç tutmak ve kalorileri kesmek farklı insanlar üzerinde farklı etkilere sahiptir. Doğru olanı yaşam tarzınıza ve vücudunuzun neye ihtiyacı olduğuna bağlı olarak uygun şekilde yemek yemektir. Örneğin, daha aktif bireyler egzersizler sırasında kas yapmaya ve enerji kazanmaya yardımcı olmak için yüksek düzeyde protein ve karbonhidrat içeren bir diyet düşünmelidir. Hareketsiz bir yaşam tarzına sahip bireyler ise mikro besin alımlarına daha fazla odaklanabilirler. 

Sağlıklı bir beslenme için atıştırmalıklarınızı kurabiye, hamur işleri ve kekler yerine meyve, kuruyemiş ve az yağlı yoğurt gibi daha sağlıklı seçeneklerle değiştirin. 

7. Sıvı Alımını Artırın

Yaz sıcağı vücudun daha fazla terlemesine neden olabilir. Hidrasyona çok dikkat etmek, vücudun aşırı ısınmasını önlemeye, enerjinizi korumanıza ve düzgün çalışmasına yardımcı olabilir. Unutmayın, vücudunuzun neredeyse tüm sistemleri suya bağlıdır. Güne büyük bir bardak su ile başlamakta da fayda vardır.

Beslenmenizi iyileştirmek, yalnızca yaz mevsimini geçirmenize yardımcı olmakla kalmaz; faydaları hem kişisel hem de iş yaşamınızı iyileştirmek için de faydalıdır. Bu ipuçlarını takip edin, yaz ve sonrasında beslenmenize dikkat edin. Bazılarımız için susuz kalmanın önemini, porsiyon boyutunu ve lifli öğünleri tüketmenin faydalarını anlamak yaygın bir bilgi olmayabilir ancak gayret edin…