Sağlıklı yaşam için beslenmemiz nasıl olmalı?


Sağlıklı yaşam için beslenme şeklimiz nasıl olmalı? Sizin için derledik. Keyifli okumalar…

Sakına Öğün atlamayın!

Yeterli ve dengeli beslenmek için en önemlisi öğün atlamamak. Çünkü atlanan her öğünden bir sonraki öğüne kadar daha fazla acıkırsınız. Dolayısıyla da karşınıza çıkan her yemeğin kalorisi yüksek mi ya da düşük mü, miktarı çok veya az mı demeden ihtiyacınızdan fazla tüketirsiniz.

Öğünleriniz çeşitli olsun

Öğünlerinizde aldığınız besinler çeşitli olsun. Her gün beslenme planınız içerisinde tüm besin gruplarına (süt, et, sebze-meyve, tahıl) yer verin. Bir öğünde bu besinlerin hepsinden tüketemeseniz de gün içerisinde farklı öğünlerde mutlaka almaya çalışın.

Bol bol sebze ve meyve tüketin

Sebze ve meyveler bol su, mineral ve vitamin barındırırlar, az kalorilidirler. Bol miktarda ve değişik renklerde sebze, meyve tüketmeniz hem kilo kontrolüne yardımcı olur, hem de birçok hastalıktan (kanser, kalp-damar hastalıkları) da korunmanızı sağlar. Burada dikkat edeceğiniz en önemli kısım ise mevsiminde sebze-mevye tüketimine özen göstermektir.

Yağ tüketiminizi azaltın

Beslenmenizdeki yağ tüketimini azaltın. Özellikle katı yağlardan (margarin, tereyağ vb.) uzak durun. Bunun yerine daha çok bitkisel sıvı yağları tercih edin ve bir günde en fazla 3 yemek kaşığı sıvıyağ tüketin. Yağ olarak da zeytinyağını tercih edebilirsiniz. Yemeklerinizi hazırlarken kızartma yerine ızgara, haşlama, buharda ve fırında pişirme yöntemlerini kullanmanız sağlığınızı korumak için daha iyi olacaktır.

Abur-cubura yemeye sınır getirin

Abur cubur olarak nitelendirilen hazır, paketli gıdalar ve ağır tatlılar, pastalar fazla miktarda yağ ve enerji içerir. Bu nedenle de hem kilo aldırıcı hem de hastalıklara davetiye çıkarır. Bu yiyeceklere mutlaka sınırlama getirin.

Kuru baklagilleri ve lifli besinleri tüketin

Tüketilen karbonhidrat kaynağının türüne ve miktarına dikkat edin. Saf şeker kaynakları ve rafine unlu besinler yerine tokluk hissini arttıran, kabızlığı engelleyen ve kilo kontrolünü kolaylaştıran kuru baklagilleri (nohut, mercimek, barbunya gibi), lifli tahılları, taze ve kuru meyveleri, sebzeleri tercih edin.

Günde mutlaka 2-2.5 litre su içmek için gayret gösterin

İnsan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli öğe sudur. İnsan açlığa haftalarca dayanabilirken susuz ancak birkaç gün yaşayabilir. Vücut ısısının dengelenmesi, metabolizmanın devamı ve vücuttan zehirli atık maddelerin atılması için su elzemdir. Bu nedenle günde 2-2.5 litre su tüketin.

Egzersiz yapmayı ihmal etmeyin…

Sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme düzeninin içerisine muhakkak bir egzersiz programını dahil edin. Size uygun ve devamlı yapabileceğiniz bir egzersiz türü seçin.

İdeal kilonuzu koruyun…

Hastalıklara yakalanma riskinizi azaltmak, hem de zinde kalmak için sağlıklı kilo aralığınızda olmanız oldukça önemlidir. Bunun için Beden Kitle İndeksi (BKİ), vücut yağ yüzdesi, bel çevresi ve kalça çevresi ölçümlerinizin sağlıklı dilimde olması gerekir.